Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Prodi aggódik az Izrael-ellenes európai közvélemény miatt

MTI
2003.11.04. 13:40
Nagyon aggasztónak tartja Romano Prodi, az Európai Bizottság vezetője azt a közvélemény-kutatási eredményt, amely szerint az európaiak az összes felsorolt ország közül leginkább Izraelt gondolják a világbékét fenyegető veszélynek. Prodi kedden kiadott közleményében leszögezte: ez az eredmény nem egyezik sem a bizottság álláspontjával, sem politikájával.

Prodi most úgy nyilatkozott, hogy a közvélemény-kutatás eredményei "olyan előítélet továbbélését jelzik, amelyet minden habozás nélkül el kell ítélni. Ha pedig ez az eredmény a héber világgal kapcsolatos, még mélyebb és még általánosabb előítélet jele, akkor a mi visszautasításunk is még radikálisabb" - mondta, hozzátéve: "abban az Európában, amely a háború és a holokauszt szörnyűségeire való reagálásként jött létre, nincs semmiféle hely, semmiféle tolerancia az antiszemitizmus számára."

Az Európai Bizottság már hétfőn elhatárolódott a közvéleménykutatás eredményeitől, de a Le Soir című belga lap értékelése szerint mindenképpen hibáztak, mert illetékeseiknek, akik minden bizonnyal ott voltak a kérdések összeállításánál, nem lett volna szabad hagyniuk, hogy Izraelt és az Egyesült Államokat egy sorban említse a kérdőív Iránnal vagy Észak-Koreával a világ biztonságát veszélyeztető országokra vonatkozó részben. "Európa elmulasztott egy alkalmat a hallgatásra" - mondta a lapnak egy név nélkül nyilatkozó bizottsági illetékes.