Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Európai konferencia az antiszemitizmusról

MTI
2003.11.06. 11:06
Az antiszemitizmusról és a Földközi-tenger térségének békéjéről tartandó konferencia megrendezéséről állapodott meg zsidó szervezetekkel Romano Prodi, az Európai Unió Bizottságának elnöke.

Lehetőség szerint még az idén meg kell tartani a tanácskozást - idézte Reijo Kemppinennek, Prodi szóvivőjének Brüsszelben elhangzott beszámolóját csütörtökön a Kathpress katolikus hírügynökség. A konferencián egyebek közt azt is meg akarják vizsgálni, vajon antiszemita érzelmekkel is együtt jár-e az európaiak - nemrég készült felmérés alapján ismertté vált - Izraelt bíráló magatartása. Prodi szerdán telefonon beszélt Jacob Benatoffal, az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) elnökével. Egy nappal korábban pedig az Egyesült Államokban találkozott zsidó szervezetek képviselőivel.

A közelmúltbeli Eurobarometer-felmérésről hétfőn közzétett jelentés szerint a megkérdezettek 59 százaléka úgy nyilatkozott, hogy Izrael veszélyt jelent a világbékére nézve. Ez a nézet Hollandiában (74 százalék), Ausztriában (69 százalék), Luxemburgban (66 százalék) és Németországban (65 százalék) volt a legelterjedtebb. A megkérdezettek a világbékét veszélyeztetők között ugyancsak magas számban említették az Egyesült Államokat, Iránt, Észak-Koreát és Irakot is.