Alfréd
-3 °C
3 °C

A magyarok több mint felét érdekli a tudomány

2003.11.10. 15:03
Magyarország a tudományos érdeklődés önjellemzésen alapuló sorrendjében a második helyen áll a tagjelölt országok között - állapította meg a Magyar Gallup Intézet által készített Eurobarométer-kutatás. Magyarországon több mint minden második felnőtt (53 százalék) érdeklődik a tudomány és a technológia kérdései iránt. A magyarok közül többen mondják magukat a tudomány iránt érdeklődőnek, mint átlagosan az Európai Unió polgárai és még többen, mint a tagjelölt országok lakossága körében. A vizsgált öt témakört illetően a tudomány és technológia iránt érdeklődők Magyarországon ugyanúgy a harmadik helyen állnak, mint az EU országok lakossága körében.

A lakosság önjellemzése alapján Magyarországon a következő az érdeklődési sorrend: kultúra, politika, tudomány és technológia, gazdaság és pénzügyek és végül a sport.

A magyarok ugyanakkora hányada tekinti magát tudományos téren tájékozottnak, mint amekkora hányad átlagosan a tagországokban: a lakosság közel egyharmada, és 5 százalékponttal többen, mint átlagosan a tagjelölt országokban.