Emőke
-4 °C
9 °C

Magyarország ISPA-mintaállam

Világgazdaság
2003.11.20. 12:18
Magyarországon az ISPA-program első három évében, 2000 és 2002 között minden évben sikerült lekötni a teljes támogatási keretet. Brüsszel értékelése szerint jó ütemben készültek el a projectek, és az alapelvárásnak tekintett 50-50 százalékos megoszlás is adott a környezetvédelmi és a közlekedési fejlesztések között.

A vizsgált időszakban 19 környezetvédelmi, 10 közlekedési és egy decentralizálást támogató intézményfejlesztési beruházásra közöttek le kereteket. Ezek összértéke 1 milliárd euró, amihez az unió 547 millió eurós ISPA-támogatást folyósít 2006 végéig.

A környezetvédelmi listát az ivóvíz- és szennyvízkezelés, valamint szilárdhulladék-gyűjtő rendszerek fejlesztése vezette. Az előbbiekre tipikus példa a szegedi városi szennyvízgyűjtési és -kezelési projekt (az ISPA-hányad 33,3 millió euró). Az utóbbiak közül kiemelkedik a homokhátsági regionális kommunális szilárdhulladék-kezelő rendszere (33 millió eurós ISPA-hányaddal). A közlekedésfejlesztésben a vasúti programok vannak többségben: a legjelentősebb a Zalaegerszeg-Zalalövő-Boba vonal rehabilitációja (84 millió eurós közösségi hozzájárulással).

Az Európai Bizottság szerint Magyarország felkészült a kohéziós alapok befogadására, egyedül a közbeszerzési törvény január 1-jei bevezetését tartják késeinek.