Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Budapest önálló képviseletet nyitott Brüsszelben

BruxInfo
2003.11.24. 12:13
Demszky Gábor főpolgármester szerint Budapest sajátos mérete, helyzete igényei indokolták, hogy a főváros saját brüsszeli képviseletet nyisson, amely egyelőre egy munkatárssal kezdte meg működését a belga fővárosban az "Európa összekötő iroda" épületében. Mint elmondta, nem csodát, hanem kemény munkát várnak az uniós csatlakozástól.

A hét magyarországi régió, köztük a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarország 2000-óta közös képviseletet tart fenn a Brüsszelben. Demszky Gábor, aki számos európai nemzetközi önkormányzati szervezet tagja és jelenleg az Eurocities soros elnöke, reméli, hogy az EU következő, 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakában az olyan tipikusan nagyvárosi problémák, mint a tömegközlekedés és a lakótelepek rehabilitációja a jelenleginél nagyobb figyelmet élveznek majd.

Demszky kollégáival közbe kíván járni egy olyan megoldásért, amely ahelyett, hogy a kormányoktól tenné függővé, uniós szinten teremtené meg a lehetőséget városi tömegközlekedés közpénzekből történő részfinanszírozására. A főpolgármester emlékeztetett rá, hogy mivel jelenleg a BKV költségeinek csupán 40-50 százalékát fedezik a vonaldíjak, a fennmaradó hiány miatt minden évben szanálni kell a vállalatot.