Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megvan a konszenzus a külképviseleteken történő szavazásról

MTI
2003.11.27. 13:04
Az európai parlamenti képviselők választásáról szóló törvényjavaslat leglényegesebb pontjában, a külképviseleteken történő szavazással kapcsolatosan megvan a konszenzus - mondta Avarkeszi Dezső szocialista képviselő csütörtökön az alkotmányügyi bizottság ülése után az MTI-nek.

A javaslatról szóló négypárti egyeztetésen részt vevő képviselő elmondta: "az igazán lényeges, korábban vitatott kérdésben megvan a konszenzus, egy vitatott kérdés van még, amely nem politikai, hanem szakmai vita, ez a lakóhely fogalma."

Hozzátette: a ma fél ötkor tartandó négypárti megbeszélés azt célozza, hogy ebben a vitás kérdésben is megállapodjanak, és a jövő héten valamennyi kérdésre négypárti módosító indítványt tudjanak benyújtani, hogy még az idén elfogadják a törvényjavaslatot.

A képviselő nem értett egyet Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő szavaival, aki szerint az egyeztetéseken nem négypárti konszenzus született, hanem a Fidesz és az MSZP megállapodása rajzolódott ki. Szavai szerint kizárólag az SZDSZ nem támogatta a külképviseleteken történő szavazást, mert ők kezdettől fogva az elektronikus utat, illetve a levélben történő szavazást támogatták. "Szó sincs arról, hogy a két nagy párt egyezett volna meg" - mondta.

Avarkeszi Dezső megjegyezet: pártja sem a külképviseleteken történő szavazást tartja a legjobb megoldásnak, de kétharmados törvényről lévén szó, megállapodásra törekedtek.