Mátyás
-6 °C
1 °C

Az EU vezető szerepre tör a napenergia-felhasználásban

euractiv.hu
2003.12.08. 15:20
Új tanácsadó testületet alakított az Európai Bizottság a napenergia teljes mértékű felhasználását lassító akadályok lebontására Loyola de Palacio energia- és szállításügyi biztos és Philippe Busquin vezetésével.

A testület szeretne részletes jelentést kidolgozni és stratégiai kutatási naptárt összeállítani a napenergia maximális potenciáljának kihasználására. Ezt a Photo voltaic (PV) technológia teszi lehetővé, amely közvetlenül felhasználható vagy az elektromos hálózatba vezethető energiát állít elő a napsugárzásből.

Európában az elmúlt egy évben 30 százalékkal nőtt a PV termelése, főleg Németország erőfeszítéseinek köszönhetően. A kontinens jelenleg a világ napenergiatermelésének 24 százalékát állítják elő, a világrangsort Japán vezeti 44 százalékkal, és az Egyesült Államok az utolsó 22 százalékkal.

A Bizottság az elmúlt tíz évben 200 millió euróval támogatta a napenergiával kapcsolatos kutatásokat és projecteket, de a technológia még mindíg túl drága a tömeges elterjedéshez. Az EU azt szeretné, ha 2010-re megduplázódna az újrahasznosítható energiaformák aránya, 6-ról 12 százalékra. Ennek érdekében a már felszerelt PV-generáló kapacitást 183,5 MW-ról 3000 MW-re kell emelni.