Klaudia
-4 °C
2 °C

Berlusconi: Csoda kéne az EU-alkotmány elfogadásához

MTI
2003.12.11. 18:55
"Vannak még csodák" - ezekkel a szavakkal jellemezte Silvio Berlusconi olasz kormányfő, az Európai Unió soros elnöke az első EU-alkotmány megszületésének esélyeit a pénteken kezdődő brüsszeli csúcsértekezleten.

"Csoda lenne, ha sikerülne lezárni az alkotmányról tanácskozó kormányközi értekezlet munkáját az olasz elnökség alatt, mert ez lenne az első eset, hogy egy ilyen konferencia fél éven belül, egy elnökség időtartama alatt nemcsak megkezdi, de be is fejezi tevékenységét. De néha vannak csodák" - jelentette ki Berlusconi csütörtök délután, Brüsszelbe érkezve az őt faggató újságíróknak. Hozzátette, hogy a tervezet sok pontján teljes az egyetértés a 25 ország között, s ezekre a pontokra a csúcson nem is térnek ki.

A "csoda" előmozdítására egyébként az olasz miniszterelnök még este, a csúcs helyszínén külön megbeszélést folytat Tony Blair brit kormányfővel. De azt előre leszögezte - s ezzel az ismert olasz álláspontot erősítette meg -, hogy csak a siker érdekében az olasz EU-elnökség nem hajlandó engedni az alkotmánytervezet lényeges pontjaiban, nem hajlandó belemenni a szöveg "felvizezésébe".