Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Kész a kompromisszum az uniós védelmi szervezetre

MTI
2003.12.12. 10:38
Véget érhet az Európai Unió és a NATO tagállamait hónapok óta megosztó vita az önálló európai védelmi szervezet megoldásairól az olasz soros EU-elnökség csütörtök este beterjesztett kompromisszumos javaslatának köszönhetően.

A vita központi kérdése az volt, hogy az unió a jövőbeli katonai akcióihoz létrehozzon-e saját katonai tervező és irányító központot, amit Washington és több tagállam hevesen ellenzett, attól tartva, hogy ezzel az EU riválist teremtene a NATO-nak.

A mostani javaslat értelmében az EU már most is meglévő, de csak stratégiai kérdésekkel foglalkozó brüsszeli vezérkarát kiegészítik egy, a katonai akciók tervezésére alkalmas sejttel, ami csak akkor lép majd működésbe, ha a NATO nem akar bekapcsolódni valamely válság megoldásába, és az EU országok vezérkarának szüksége van a szövetségi szintű segítségre. A NATO és az EU közötti együttműködést összekötő tisztek biztosítják majd.

A kompromisszum elég képlékeny ahhoz, hogy mind az önállóságra törekedő EU-tábor, mind a NATO-t féltő atlantista államok elfogadhassák a ma kezdődő csúcstalálkozón, és magában hordozza azt a lehetőséget is, hogy az unió katonai írányítő sejtje idővel egy nagyobb szervezetté nője ki magát.