Laura, Alida
15 °C
32 °C

EU-alkotmány: vasárnapig is elhúzódhatnak a viták

MTI
2003.12.12. 21:59
Az Európai Unió jelenlegi és jövőbeli tagállamainak vezetői pénteki brüsszeli csúcsértekezletükön viharos gyorsasággal, alig két óra alatt lezárták az EU-csúcs hagyományos, gazdasági, politikai és biztonsági kérdésköreit, hogy utána minél gyorsabban megkezdhessék egyeztetéseiket az EU alkotmányának végleges szövegtervezetéről.

Az ezzel kapcsolatos viták viszont nagyon hosszadalmasnak ígérkeznek, s akár vasárnap reggelig is elhúzódhatnak. A résztvevők péntek este megkezdték a plenáris tárgyalásokat az EU alkotmányáról.

Ezt megelőzően Silvio Berlusconi, az EU soros olasz elnöke a vitás pontok megoldására négyszemközti megbeszélést folytatott néhány kollégájával, így José Maria Aznar spanyol kormányfővel, de ezek a "gyóntatások" a jelek szerint nem sok eredményt hoztak: legalábbis mind olasz, mind spanyol diplomáciai források azt állították, hogy a két kormányfő megbeszélésén nem született érdemi előrelépés.

Az eddigi sikertelenség miatt egyre több vezető politikus nyilatkozik pesszimistán: Tony Blair brit kormányfő például úgy vélte, hogy "nagyon, nagyon nehéz lesz eredményt elérni, mert az álláspontok igen távol vannak egymástól".