Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az EB nem enyhít ajánlásán a hiányos német költségvetést illetően

MTI
2003.12.18. 07:59
Továbbra is fenntartja Németország költségvetési kiadásainak lefaragását célzó ajánlásait az Európai Bizottság.

Az ajánlások fenntartásáról szóló döntés röviddel azután született, hogy az uniós tagállamok pénzügyminiszterei november végén felfüggesztették a költségvetési hiány miatt Párizs és Berlin ellen megindult eljárást.

Az EU-pénzügyminiszterek november végi brüsszeli találkozóján Berlin kötelezettséget vállalt arra, hogy 2005-ben a német költségvetés hiánya nem fogja meghaladni a Maastrichtban előírt mértéket, azaz a bruttó hazai termék 3 százalékát. Németországban 2002-ben és 2003-ban is magasabb volt a költségvetési deficit az engedélyezettnél.

Az előírtnál nagyobb költségvetési hiány miatt Németországot akár 10 milliárd euró, Franciaországot pedig akár 7,5 milliárd euró büntetés megfizetésére is kötelezhetik.

Szakértők szerint a bizottságnak egy esetleges újabb, a német költségvetési kiadások lefaragására vonatkozó ajánlása kevésbé szigorú eszköz lenne, mint az Európai Tanács által blokkolt, a maastrichti szerződéshez csatolt dokumentumban a hasonló esetekre előírt eljárás. Elfogadása ennek ellenére szinte biztosan súlyos konfliktust eredményezne Brüsszel és Berlin között.