Alfréd
-3 °C
3 °C

Belgiumban nagyon nem szeretik az egy- és kétcentes érméket

euractiv.hu
2003.12.18. 11:00
A belgák szeretik a legkevésbé az Európai Unió nemzetei közül az eurócentes érméket - áll az Európai Bizottság legújabb felmérésében. A belgák kétharmada gondolja azt, hogy az egy és két centest ki kellene vonni a forgalomból, mivel azok gyakorlatilag használhatatlanok.

Az EU-polgároknak kevesebb mint fele véli úgy, hogy a közös pénz bevezetésekor sikerült a legjobb címleteket kiválasztani, ami jobb eredményeket jelent az egy évvel ezelőttihez képest. Általánosságban a belgák elégedettek az új valuta bevezetésével.

Korábban a Belga Nemzeti Bank 2-3 millió darab egy- és kétcentes pénzérme forgalomba hozását tervezte 2004-re. Eredetileg elegendő számú érmét dobtak a piacra, ám sokan nem adják be a bankokba az összegyűjtött aprót, mert annak megszámolásáért fizetni kell. Inkább felhalmozzák az érméket, ami viszont hiányt okoz.

A hollandok már tesztelik az egy és két eurócentes nélküli életet, s elképzelhető, hogy a "kicsiket" kivonják a forgalomból - az árakat ötcentes végződésűre kerekítik. Ez számítások szerint évente mintegy 30 millió eurós megtakarítást jelent a kereskedőknek, mert a pénztárosoknak nem kell munkaidejük egy részét az apró egy és kétcentes keresgélésével eltölteni, tehát a sorok gyorsabban haladhatnak, ugyanazon idő alatt több árut lehet eladni.