Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Skandináv szkepticizmus

euractiv.hu
2003.12.29. 10:48
A norvégok egyelőre ellenzik országuk európai uniós tagságát - legalábbis a legfrissebb MMI közvélemény-kutatás adatai szerint. A megkérdezettek 44 százaléka nem csatlakozna az EU-hoz, míg 40 százalékuk támogatja az uniós tagságot. A polgárok 16 százaléka még nem alakított ki határozott véleményt.

Szeptemberhez képest az északi országban nőtt az uniót ellenzők száma, egy akkori hasonló felmérés szerint 38 százalék ellenezte a csatlakozást, januárban pedig még csupán 27 százalék. Mindenesetre az alternatívák keresését jelzi, hogy néhány napja az egyik jobboldali párt vezetője felvetette: vezessék be hivatalos fizetőeszközként az eurót, de tartsák meg a norvég koronát is.

A svédek az euróval szemben elutasítóak, egy friss felmérés szerint a megkérdezetteknek csupán 38 százaléka szeretné a csatlakozást a közös valuta övezetéhez. Az eurót ellenzők aránya 59 százalék, ami a szeptemberi népszavazáshoz képest további növekedést jelent. A referendumon a svédek 56 százaléka utasította el az eurót.