Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

A befektetők elvesztésétől tartanak az írek

euractiv.hu
2003.12.29. 11:05
Az új szabályok arra kényszerítik a hatóságokat, hogy jó előre, részletesen tájékoztassák az EU-t a jelentősebb befektetési, munkahely-teremtési tervekről. Ezért az ír sajtó szerint a beruházási szándékot a lehető legutolsó pillanatig bizalmasan kezelő befektetők Írország helyett inkább Svájc, Szingapúr és India felé fordulnak. A korai információ-kiszivárgás mellett az állami támogatások összege is alaposan csökkenhet: a 100 millió eurónál magasabb összegű támogatásokat januártól az Európai Uniónak is engedélyeznie kell.

A sajtóban nyilatkozó szakemberek szerint óriási gondot okoz, hogy a jövőben a projektjavaslatok igen korai fázisban nyilvánossá válhatnak, s a befektetők vetélytársai megismerhetik a részleteket. Állítólag máris több olyan projekt van, amelytől 2004-ben az új rendszer miatt esik el Írország. Sokan attól tartanak, hogy az új szabályok a legnagyobb óvatosság mellett is megszüntetik az előzetes egyeztetések eddigi biztonságát, ráadásul sokkal hosszadalmasabbá, nehézkesebbé válik a befektetési eljárás. A rendelkezéseknek egyébként eredetileg 2007 januárjában kellett volna életbe lépniük, de a határidőt előrehozták, hogy megakadályozzák a jogszabály állami támogatásokkal kapcsolatos előírásainak kijátszását.

A rendelkezéscsomag életbe lépése éppen akkor jelent újabb fenyegető veszélyt az EU-tagságból eddig a lehető legtöbbet kihozó ír gazdaságnak, amikor a tőkebefektetések terén szembe kell néznie a kelet-európai és indiai konkurenciával, továbbá a versenyképesség hiányosságait mutató, figyelmeztető jelzésekkel.