Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Megdupláznák a kutatás-fejlesztési költségvetést az EU-ban

euractiv.hu
2004.01.14. 09:39
Az EU kutatás-fejlesztésre szánt költségvetése a bizottság terve szerint a mostani 5 milliárdról 10 milliárd euróra nő a következő évtizedben. Ez az összeg a kutatásra szánt európai pénzalapok 10 százalékát jelenti.A bizottság azért lobbizik a kutatások erőteljesebb finanszírozásáért, mert ez gyorsítaná a gazdasági növekedést, csökkentve a különbséget az Amerikai Egyesült Államok és Európa között.

A tagországok álláspontja azonban a soron következő, 2007-2013-as költségvetés alakulásától függ. Ha minden a tervek szerint halad, és a tagok GDP-jük 1,24 százalékát fizetik be a közös uniós kasszába, akkor 2011-ben 13,7 milliárd eurót költhet kutatásra az EU. De ha a hat legnagyobb befizető terve megvalósul és a befizetés a GDP 1 százalékára mérséklődik, akkor a kutatásra fordítható keret is arányosan csökken.

A 2002-es barcelonai csúcstalálkozón a résztvevők elvben elkötelezték magukat, hogy kutatásra szánt nemzeti pénzalapjaikat 2010-ig a GDP 1,99 százalékáról 3 százalékra növelik. Az Európai Bizottság azt fogja ajánlani, hogy ebből egy százalékot az állami szféra, két százalékot pedig a magánszféra álljon. Ahhoz, hogy a barcelonai célokat meg lehessen valósítani, Európa-szerte a kutatás-fejlesztésre fordítandó összegek 6 százalékos növelésére lenne szükség.