Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Szűrös Mátyás a szociáldemokraták EP-listájának vezetője

MTI
2004.01.16. 13:08
A Történelmi Szociáldemokrata Párt önállóan indul az európai uniós választásokon - jelentette be Szűrös Mátyás, a párt általános elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, "a választási kampány időszakában meg kívánjuk mutatni, hogy mit képvisel ma Magyarországon a szociáldemokrácia." Szűrös Mátyás kijelentette: Magyarország EU-tagsága a nemzeti önbecsülésről és a versenyképesség biztosításáról szól. A párt listáját Szűrös Mátyás vezeti, második helyen pedig Bácskai Sándor főtitkár áll. A lista többi tagját akkor nevezik meg, amikor a köztársasági elnök kihirdeti a választás időpontját. A pártelnök hangsúlyozta, hogy továbbra is keresik a kapcsolatot azokkal a politikai erőkkel, amelyek demokratikusak és a nemzeti oldalon helyezkednek el.

Szűrös Mátyás arról is szólt, hogy ismét levélben fordult a miniszterelnökhöz a párt vagyoni helyzetének rendezése érdekében. Ismertetése szerint 1948-ban elkobozták és államosították a párt vagyonát, amely "4-5 milliárd forintos nagyságrendű kártérítést igényelne." Közlése szerint a párt kész peren kívüli megállapodásra, "olyan formában, amely nem jelentene különösebb terhet az államnak." Az MTI kérdésére Szűrös Mátyás közölte, ingatlan formájában meg lehetne oldani a párt vagyoni helyzetének rendezését.

Az elnök arról is szólt, hogy pártja elítéli Tilos Rádióban történteket, illetve a zászlóégetést is. Véleményük szerint a rádiót be kellene tiltani.