Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Egyre kevésbé tetszik az osztrákoknak a bővítés

MTI
2004.01.22. 14:15
Az osztrákok 38 százaléka hibának tartja az Európai Unió keleti bővítését - állapította meg egyebek között az IMAS linzi közvélemény-kutató intézet abban a felmérésben, amelyet decemberben és januárban készített a 8,15 milliós alpesi országban.

A lakosság egészét reprezentáló felmérésben részt vevők összességében negatív hatásúnak értékelik a bővítést, a válaszadók 80 százaléka hibának vagy részben rossznak ítéli a 10 ország májusi felvételét. Az IMAS szerint a megkérdezettek többsége ugyan nem az EU összeomlásaként értékeli, hogy a legutóbbi csúcsértekezleten kudarcba fulladt a szervezet első alkotmányának elfogadása, de feszültséget lát a mag-Európa és a többi ország között, így az osztrák politikai erőknek nem lesz könnyű népszerűsíteni az európai egység gondolatát és az osztrák választókat az urnákhoz szólítani a június 13-án tartandó Európa Parlament-i választásokon.

A megkérdezettek 43 százaléka szerint az EU két csoportra fog oszlani. Csak a válaszadók 24 százaléka minősítette valószínűtlennek az események ilyen alakulásának a lehetőségét. A felmérés részvevőinek 44 százaléka véli úgy, hogy az európai integrációnak csak a gazdasági együttműködésre kellene korlátozódnia. A többség (56 százalék) úgy látja, hogy a jövendő Európai Unióban az olyan nagy országok, mint Franciaország, Németország és Nagy-Britannia, fogják meghatározni, mi történjen. A válaszadók 24 százalék véli úgy, hogy a kezdeti nehézségek után az EU több előnyt, mint hátrányt fog jelenteni számukra.