Alfréd
-2 °C
2 °C

Torgyánt is meghívták az Európai Néppárt kongresszusára

MTI
2004.01.22. 15:58
Orbán Viktor és Dávid Ibolya mellett Torgyán József is a meghívottak között szerepel az Európai Néppárt (EPP) február eleji, kétnapos brüsszeli kongresszusán a szervezet honlapján közzétett lista szerint. A dokumentum alapján Torgyán az EPP-pártok vezetői között, az FKGP képviseletében lehetne majd jelen az európai konzervatív és keresztény pártokat tömörítő néppárt különleges fontosságú, a júniusi európai parlamenti választásokat előkészítő összejövetelén. A tanácskozásra a szervezők több mint hétszáz résztvevőt, köztük 13 miniszterelnököt (például Silvio Berlusconi olasz és Jean-Pierre Raffarin francia kormányfőt) várnak. Orbán Viktor egyébként - mint az EPP egyik alelnöke - a kiadott program szerint fel is szólal a tanácskozáson.

Az Európai Néppárt az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adja, s szeretnék is megőrizni ezt a helyüket. Ennek megfelelően a február 4-5-i tanácskozás mottója a következő lesz: "az EPP az Önök többsége Európában". A tanácskozáson döntést hoznak az Európai Néppárt 2004-2009 közötti akcióprogramjáról, megszavazzák a júniusi voksolással kapcsolatos választási kiáltványt, de állást foglalnak majd számos időszerű kérdésről is.

A meghívott és felszólalásra felkért miniszterelnökök listáján ott szerepel Recep Tayyip Erdogan török kormányfő neve is, ami meglepte a brüsszeli megfigyelőket: az európai konzervatív pártok ugyanis általában ellenzik Törökország EU-csatlakozását. Ráadásul Erdogan tavaly decemberben részt vett az európai liberálisok hollandiai kongresszusán, sőt, Graham Watson, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője akkoriban már arról beszélt, hogy a miniszterelnök pártja csatlakozhat a liberális pártok szövetségéhez.