Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Pártba tömörülnek az euroszkeptikusok

euractiv.hu
2004.01.26. 13:09
Pártba tömörülnek az eurószkeptikusok Svédországban. Az új pártnak egyelőre nincs neve, ám máris több jeles személyiséget tudhat tagjai sorában. Az eurószkeptikusok pártja a svéd politikai paletta középére pozícionálja magát, elnöke várhatóan a Nordbanken korábbi vezető közgazdásza, a szociáldemokrata Nils Lundgren lesz. A tagok jegyzékén a Svéd Nemzeti Bank korábbi elnöke, Lars Wohlin neve is szerepel. Az új párt fő gondolati összetartó ereje az európai integrációval kapcsolatban tanúsított szkepticizmus.

A tavaly szeptember közepén megrendezett népszavazáson a svédek 56 százaléka szavazott az euró bevezetése ellen. A legfrissebb felmérések szerint azóta még inkább teret nyertek az eurószkeptikusok: jelenleg a szavazópolgárok 61 százaléka veti el az euró gondolatát.

Az egyelőre név nélküli párt három fő követelést fogalmazott meg. Svédországban tartsanak népszavazást az EU-alkotmányról; tiszteletben kell tartani a tavalyi euróreferendumot, amely egyértelműen elutasította az egységes európai valuta bevezetését, ugyanakkor általában véve is fokozottabban alkalmazni szükséges a szubszidiaritás elvét, amely szerint a döntéshozás az állampolgárokhoz lehető legközelebbi szinten történjék.