Benedek
-5 °C
5 °C

ET: rasszizmusbírálat Bulgáriának, Szlovákiának, Belgiumnak és Svájcnak

MTI
2004.01.27. 19:57
Az Európa Tanács egyik szerve, a rasszizmus és az intolerancia elleni európai bizottság (ECRI) kedden nyilvánosságra hozott jelentéseiben bírálta a szlovákiai és a bulgáriai romákkal szembeni diszkriminációt, rendőri erőszakot, s Belgiumot és Svájcot is pellengérre állította az antiszemitizmus, illetve a feketékkel szembeni megkülönböztetés miatt.

Bulgáriában az ECRI jelentése szerint a rendőrök túl gyakran használnak fegyvert, illetve erőszakot a romák ellen, s megkérdőjelezhető a roma gyerekek iskolai elkülönítése is. Ugyanakkor a dokumentum készítői úgy látják, a diszkrimináció nem csupán a romákat, hanem a bevándorlókat és menedékjog-kérőket is sújtja. A Szlovákiával foglalkozó jelentés rasszista jellegű erőszakos akciókról és rendőri brutalitásról beszél.

Ami Belgiumot illeti, a szervezet szerint nő az antiszemita, illetve iszlámellenes akciók száma az országban. A dokumentum szóvá teszi, hogy egyesek magánszemélyeket zaklatnak, inzultálnak, ugyanakkor a tüntetéseken is lehet hallani, látni antiszemita jelszavakat, transzparenseket. Eközben a zsidók tulajdonában lévő üzletek falát feliratokkal csúfítják el, s nő a zsidókat, illetve a muzulmánokat megbélyegző kiadványok száma. A jelentés szerint nagyon nyugtalanító, hogy egyes politikai pártok rasszista vagy idegenellenes politikai propagandát folytatnak.

Svájcban az Afrikából származó feketék váltak a diszkriminatív akciók célpontjává. Az ECRI szerint ez az ellenségesség mind a közvéleményben, mind a politikában és a médiában, mind a közalkalmazottak, s köztük a rendőrök magatartásában tetten érhető. A jelentés szóvá teszi, hogy egyes rendőri ellenőrzéseknél - amelyek egyetlen oka, hogy az érintettek feketék - szóban, de tettlegesen is zaklatják az igazoltatottakat, s egy svájci városban a hatóságok megtiltották a menedékkérőknek, köztük is mindenekelőtt a fiatal fekete férfiaknak, hogy a település bizonyos részeire betegyék lábukat. Ha megpróbálták megszegni a tilalmat, egymást követő rendőri ellenőrzésekkel próbálták elvenni ettől kedvüket.