Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Szakmai véleményeket kért az EU-biztosokról a kormányfő

MTI
2004.01.29. 17:22
Medgyessy Péter miniszterelnök Lomnici Zoltántól, a Legfelsőbb Bíróság elnökétől szakmai véleményt kért a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság, valamint az Elsőfokú Bíróság magyar tagjának kijelöléséhez - tartalmazza Gál J. Zoltán csütörtöki közleménye. A kormányfő Kovács Árpádtól, az Állami Számvevőszék elnökétől az Európai Számvevőszék magyar tagjának kijelöléséhez kért szakmai véleményt - tartalmazza a dokumentum.

A közlés szerint a kormány négy uniós posztra teszi meg jelölését február 2-án: az Európai Bíróság, az Elsőfokú Bíróság és az Európai Számvevőszék magyar tagja mellett megnevezi az Európai Bizottság magyar tagját, vagyis az első magyar EU-biztost. Az Európai Bizottság első magyar tagja a csatlakozás napjától, 2004. május elsejétől hat hónapig, az új összetételű Európai Bizottság megalakulásáig, portfolió nélkül tölti majd be a biztosi posztot. - derül ki a dokumentumból.

Gál J. Zoltán tájékoztatása szerint az érintett szervezetek vezetőinek szakmai véleménye birtokában hétfőn Kovács László külügyminiszter a parlamenti pártokat is tájékoztatja a kormány jelöltjeiről.