Piroska
-1 °C
5 °C

EU-bővítés: Románia miatt csúszhat a 2007-es dátum

MTI
2004.02.02. 15:35
Az uniós joganyag lassú romániai átvétele és a román energiaszektorral kapcsolatos gondok miatt bizonytalanná válhat, hogy sikerül-e tartani a második bővítési hullám tervezett dátumát, de ha igen, akkor szinte bizonyos, hogy Horvátország nem tud bekerülni a 2007-re tervezett hullámba - áll az egyik legnagyobb londoni befektetési és elemző ház új jelentésében.

A JP Morgan, a világ második legnagyobb pénzügyi szolgáltatója heti piaci elemzésében azt írta: Bulgáriának a 2007-es csatlakozásra történő felkészülését nem kísérik aggályok.

Ha azonban a bővítés második hulláma mégis lezajlik a 2007 januárjára tervezett időpontban, Horvátországnak igen halvány esélye marad arra, hogy ezzel a hullámmal bekerüljön az EU-ba - áll a JP Morgan jelentésében.

Jó hír azonban Zágrábnak, hogy az EU késznek tűnik Horvátország egyéni felvételére, ami azt jelenti, hogy Horvátország 2008-ban vagy 2009-ben beléphet az unióba, anélkül, hogy más, esetleges harmadik hullámbeli országra várnia kelljen - áll a JP Morgan előrejelzésében.