Alfréd
-2 °C
2 °C

Norvégia is tart a csatlakozók inváziójától

euractiv.hu
2004.02.03. 12:05
Norvégia is arra készül, hogy bezárja munkaerőpiacát, mert fél a frissen csatlakozók inváziójától. Erna Solberg helyi kormányzati és vidékfejlesztési miniszter szerint óriási nyomás nehezedne Norvégiára, ha az egyedüli állam lenne a térségben, amely nem korlátozza a külföldiek szabad munkavállalását. A miniszter szerint a norvég társadalombiztosítási rendszer nincs erre felkészülve, összeomlana.

Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de szoros kereskedelmi egyezmények kötik hozzá, ezért kötelessége lenne munkaerő-piacára beengedni az EU-tagok munkavállalóit. A térségben legutóbb Svédország jelentette be, hogy időlegesen mindenképpen lezárja piacát a külföldiek előtt. A belső piacát szigorúan védő németek és osztrákok mellett a hollandok és a dánok sem engedélyezik a szabad munkavállalást, s különböző korlátozó eszközöket alkalmazva Nagy-Britannián és Írországon kívül valamennyi jelenlegi EU-tagállam legalábbis késlelteti a munkaerőpiac teljes liberalizálását.

A csatlakozási szerződésben foglaltak szerint az első két évben különösebb indok nélkül, nemzeti döntéssel megakadályozhatják az új tagországok polgárai számára a munkavállalást. A tiltás három, majd két évre meghosszabbítható, így bizonyosan csak hét év múlva vállalhatunk munkát szabadon az Európai Unió teljes területén.