Géza
-11 °C
-4 °C

Beindul a brüsszeli román lobbi

MTI
2004.02.03. 12:55
Diplomáciai lobbitevékenységre készül a következő hetekben Brüsszelben a román kormánypárt, megakadályozandó, hogy az Európai Parlamentben elfogadják Arie Oostlander holland képviselő javaslatát Románia csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztéséről - írja a keddi román sajtó.

Arie Oostlander nemrég azt indítványozta az Európai Parlament külügyi bizottságában, hogy függesszék fel a csatlakozási tárgyalásokat Romániával. Ezt részben az árva gyermekek sanyarú helyzete, illetve a nemzetközi örökbefogadások ellen bevezetett moratórium megsértése miatt szorgalmazta. De ennél is fontosabb szempont volt, hogy a képviselő szerint Románia nem tekinthető jogállamnak, elsősorban a mindent behálózó korrupció miatt. Románia jelentéstevője, Emma Nicholson bárónő egyetértett Oostlanderrel, ami a csatlakozási tárgyalások megszakítását illeti.

A román sajtó kedden idézte Bogdan Niculescu-Duvazt, a PSD szóvivőjét, aki szerint a kormánypárt és maga a kormány a következő hetekben diplomáciai lobbitevékenységet készül folytatni Brüsszelben. Elmondta: a kormány és a parlament, akárcsak a PSD részéről már ezen a héten hivatalos leveleket juttatnak el az európai központba, ezzel párhuzamosan pedig a román politikusok személyesen veszik fel a kapcsolatokat az illetékesekkel.