Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az Európai Néppárton belül is vitatott a 'kommunistás' határozat

2004.02.04. 22:07
Szerdán késő este még nem volt egyértelmű, hogy az Európai Néppárt nagy port felvert határozattervezete, amely a volt kommunisták kiszorítására szólított fel az Európai Parlament politikai csoportjaiból és az európai intézményekből, milyen formában került a jobboldali pártszövetség csütörtöki kongresszusa elé.

Wilfred Martens néppárti elnök az Index kérdésére szerdán délelőtt azt mondta Brüsszelben, hogy a kérdés érzékenysége miatt komoly viták voltak az elnökségben a pontos megfogalmazásról, és a papírt végül visszaküldték egy munkacsoportnak, hogy nézze át. De ő maga kiállt mellette. A munkacsoport szerdán késő estig ülésezett, és noha végül jóváhagyták a tervezetet, részleteket nem sikerült megtudni a végeredményről.

Mint arról korábban beszámoltunk, a határozat két legellentmondásosabb pontja felszólítaná az Európai Parlament politikai csoportjait, hogy ne fogadjanak soraik közé olyan új tagállamból származó képviselőt, aki a kommunista rendszer alatt vezető politikai szerepet töltött be, illetve az európai intézményeket általában, hogy ne tegyék lehetővé olyan politikusok szerepvállalását, akik a kommunista rezsimek "elnyomó gépezetének" voltak tagjai. A határozattervezetet egy lett európai parlamenti megfigyelő fogalmazta, de a szövegezésben mások között részt vett Szájer József fideszes megfigyelő is. A párthatározat, ha elfogadják, nem lesz kötelező érvényű.