Márk
13 °C
28 °C

Prodi nem indul az EP-választásokon

MTI
2004.02.15. 13:31
Nem jelölteti magát az európai parlamenti választásokon Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, de a volt olasz kormányfő a balközép koalíció, az Olajfa kampányának első embere lesz.

Prodi, akinek EU-mandátuma október 31-én jár le, az újjászülető Olajfa koalíció hét végi választási gyűlésén vett részt Rómában, amelyen a balközép pártok meghirdették programjukat és jelszavaikat a júniusi európai parlamenti választásokra.

A volt olasz kormányfő megerősítette: uniós megbízatása lejártáig az EU ügyeivel foglalkozik, idekötik kötelezettségei, s ezért nem is kíván képviselőjelölt lenni. Az Olajfa-kampányban viszont részt vesz, hiszen Olaszország a szűkebb otthona és politikai családja, s a balközép pártkoalíció miniszterelnök-jelöltje lesz novembertől.

A római gyűlésen Prodi bírálta a jelenlegi olasz kabinetet és Silvio Berlusconi, mondván, hogy a kormányfő gazdasági fellendülést emleget, miközben gyakorlatilag nulla növekedésről lehet csak beszélni Itáliában, amely az utóbbi években külpolitikával sem rendelkezett.

Az Európai Bizottság elnöke megerősítette az iraki háborút elítélő álláspontját is, úgy fogalmazva, hogy sem a békét, sem a demokráciát nem lehet exportálni.

Prodi olasz belpolitikai szerepvállalását máris bírálta a jobboldal. Gianfranco Fini miniszterelnök-helyettes, a Nemzeti Szövetség (AN) vezetője és Umberto Bossi, az Északi Liga (LN) első embere is azt követelte, hogy Prodi mondjon le EU-tisztségéről, mert azt felhasználva próbál beavatkozni az itáliai választási küzdelmekbe.