Márk
13 °C
28 °C

Tíz százalékkal kevesebb CO2 az új autóktól

euractiv.hu
2004.02.16. 09:40
Az Európai Bizottság évente kiadott jelentése szerint az új autók széndioxid-kibocsátása 10,8 százalékkal csökkent 1995 és 2002 között az EU-ban. Az autógyártók optimisták, szerintük tartani lehet majd az önként vállalt 2010-es kibocsátási célt, amit 35 százalékos csökkentésben állapítottak meg.

A jelentés szerint az európai és a japán autógyártóknak sikerült csökkenteni a széndioxid-kibocsátást. Az összeurópai széndioxid-szint mégsem csökkent, mert több dízelmeghajtású autó került forgalomba. A koreai autógyártók egyáltalán nem tudtak eleget tenni az önként vállalt feladatoknak. (Az önkorlátozó megállapodásban az EU, japán és dél-korea autóipara kötelezte el magát a környezetvédelmi intézkedések szigorú érvényesítése mellett.)

A bizottság 1995-ben kötötte meg egyezményét az autógyártókkal. Az ipar képviselői önként vállalták, hogy 2008-ig az új autók esetében 140 gramm/kilométer szintre csökkentik a széndioxid-kibocsátás mértékét. Az EU célja az, hogy 2010-re az átlagos széndioxid-kibocsátás az unióban forgalmazott autók esetében 120 gramm/kilométerre csökkenjen. Ha az ipar nem tudja teljesíteni ezt a vállalást, elképzelhető, hogy az EU kötelező jellegű határokat hoz a célok elérése érdekében.