Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Reklámözöntől féltik a bécsiek postaládáikat

Compress
2004.02.23. 13:06
2006 közepéig nyolcszázezer postaládát kell lecserélniük az osztrák főváros háztulajdonosainak, a váltás összköltsége 32 millió euróra rúg.

Az osztrák kormány 2003 júliusában fogadta el az új postatörvényt, amely a vonatkozó EU-s irányelvek értelmében 2006 júliusától liberalizálja a névre szóló levélküldemények kézbesítését, illetve előírja a lakóházak postaládáinak szabad hozzáférhetőségét. Bár az uniós szabályozás 2009-et jelölte meg a liberalizálás végső dátumaként, az osztrák vezetés három évvel előbbre hozta a határidőt, így forszírozva a nagyobb versenyt és a - remélhetőleg - ezzel járó alacsonyabb árakat.

A postaládacsere háztartásonkénti 40 eurós (kb. 10.000 forintos) költségénél jobban aggasztja a lakókat, hogy így minden privát kézbesítőszolgálatnak kulcsa lesz a lépcsőházakhoz, ráadásul elözönli őket az amúgy is hatalmas mennyiségű, kéretlen reklámküldemények áradata. Eddig ugyanis csak a postások, a végrehajtó szervek megbízottjai és az iparosok, szerelők juthattak be kulccsal az épületekbe.