Béla
12 °C
27 °C

A francia elnök szerint az európai alkotmány elfogadására kell koncentrálni

MTI
2004.02.24. 11:06
Az európai alkotmány elfogadása a következő hónapok elsődleges tétje, "ezért szenteljük ennek minden energiánkat" - jelentette ki Jacques Chirac kedden az Országházban, az Európa jövőjéről mondott beszédében. "Fogadjuk el az alkotmányt, (...) mihelyt lehet. Szavazzunk bizalmat az ír EU-elnökségnek, és bízzuk meg a jövő hónapi csúcstalálkozón (...) a szükséges kezdeményezések megtételével, amennyiben úgy ítéli meg, hogy június vége előtt megvannak a siker feltételei" - mondta a francia elnök, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Budapesten.

Chirac kiemelte: egy esetleges kétsebességes Európa miatt felvetődő kétségekkel szemben Franciaország huszonötödmagával együtt kívánja Európát építeni. Hozzátette: sem megosztott, sem megbénult Európát nem akarnak.

"Az unió köteles pénzügyi szolidaritást vállalni az új tagállamokkal, ahogyan ez az előző bővítések során is történt." Chirac kitért arra: Franciaország erősen támogatja a demokratikus és gazdasági reformok folyamatát végigkísérő és elősegítő magyar kezdeményezéseket a Balkán térségében és Ukrajnában. Szólt arról is, hogy a francia vállalkozók számára Magyarország kiválasztott ország, "az egyik legfontosabb viszonyítási pont Közép-Európában". Chirac arról is beszélt, hogy támogatja a budapesti francia nyelvű egyetem tervét.