Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szájer: Méltánytalan az új EU-tagokkal szembeni szigor

MTI
2004.02.27. 19:46
A Magyarország munkaerőpiacán tapasztalható problémák azzal is járnak, hogy az ígéreteket, amelyeket korábban az EU tagországai tettek, most sorra vonják vissza - hangoztatta Szájer József pénteken Kaposváron újságírók előtt.

A Fidesz európai integrációs kabinetjének vezetője azt mondta: " elég súlyos helyzet alakult ki" , ami az újonnan csatlakozó országok munkavállalóival szemben az utóbbi időben megfogalmazott korlátozásokat illeti. Ehhez álláspontja szerint "jelentős mértékben hozzájárultak azok a folyamatok, amelyek Magyarországon az elmúlt két esztendőben végbementek".

Szájer József emlékeztetett: a 2001- es megegyezés után 6-7 európai uniós tagország levélben is kötelezte magát, hogy megengedően fogja kezelni a magyarországi munkavállalókat és mindegyik vállalta, hogy a csatlakozás előtti állapothoz képest nem lesz a helyzet rosszabb.

"Méltánytalan ez a magatartás. Magyarország nem lát okot arra, hogy ilyen korlátozásokat léptessenek életbe, hiszen több EU-állam viszonylatában a jelenlegi kereteket sem töltette ki a magyar munkaerő", mondotta.

Szájer nem tartotta helyesnek azt sem, hogy "a jelenlegi kormány tétlenül nézi ezt a folyamatot". Kétoldalú tárgyalásokat kellett volna kezdeményeznie és felhívnia a partnerek figyelmét arra, hogy a korábban tett ígéreteiket meg kell tartani.