Ervin
14 °C
22 °C

Félnek a lengyel polgármesterek az EU csúcstól

MTI
2004.03.09. 17:52
Több ezer bel- és külföldi globalizációellenes aktivista érkezik Varsóba az áprilisi európai gazdasági csúcstalálkozó alkalmából, de kizárólag békés jellegű demonstrációkat fognak tartani - közölték az alternatív mozgalmak keddi varsói sajtóértekezletén. A korábbi, véres utcai csatározásokba, vad rombolásokba torkolló világgazdasági találkozók (Quebec, Genova, Gent, Prága) tapasztalataiból okulva Lech Kaczynski varsói főpolgármester válságstábot állított fel, amely már megkezdte az előkészületeket az április 28-29-én számos európai állam- és kormányfő részvételével tartandó csúcs rendjének és biztonságának szavatolására.

A tervezett intézkedések között lezárnák a találkozó színhelyéül szolgáló Kultúra és Tudomány Palotája környékét a tüntetők elől, átmenetileg bezárnák a központi pályaudvart, néhány metrómegállót és több üzletet, korlátoznák a tömegközlekedést, rendkívüli tanítási szünetet rendelnének el az iskolákban, és megerősített rendőri védelem alá helyeznék a negyed szállodáit, közintézményeit és magasépületeit. Kaczynski kedden bejelentette: azzal a kéréssel fordult a csúcstalálkozó fővédnökéhez, Aleksander Kwasniewski államfőhöz, hogy vegye fontolóra a rendezvény helyszínének megváltoztatását.

A Rzeczpospolita című napilap nem megerősített keddi értesülései szerint a globalizációellenes aktivisták számára egy 20 ezer fő befogadására alkalmas sátorvárost építenének Bemowo kerület repülőterén - Bemowo polgármestere máris hevesen tiltakozott a számára újdonságot jelentő elképzelés ellen. Varsó először lesz a házigazdája a davosi világgazdasági fórum európai csúcsértekezletének, melyet az utóbbi években hagyományosan Salzburgban tartottak.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft