Krisztina
18 °C
24 °C

Rekordokat döntöget az Eurostar

euractiv.hu
2004.03.12. 10:58
Rekordot döntött az Eurostar: februárban egyaránt 1,02 millió utast szállított a London-Brüsszel, valamint a London-Párizs útvonalon. A kimagasló eredmény egyértelműen annak köszönhető, hogy tavaly új brit gyorsjáratot vezettek be, amely 25 perccel lerövidítette az utazás időtartamát. Az új vonal indításával egy időben megnövekedett a járatok pontossága is, februárban a vonatok 92,2 százaléka megfelelő időben érkezett a célállomásra, egy évvel korábban ez az arány alig 70,8 százalék volt.

Elemzők szerint a vasúti szolgáltatás most kezdi komolyabban éreztetni a légitársaságokra gyakorolt hatását. A brit légitársaság és a BMI egyaránt jelentősen csökkentette a London-Brüsszel és London-Párizs útvonalon közlekedő járatainak számát, az alacsony árakat kínáló Ryanair pedig februárban felfüggesztette a London és Belgium között közlekedő járatait.

Az Eurostar jó híreit egyelőre nem erősítette meg a járatokat üzemeltető Eurotunnel, amely egy hónappal korábban még tetemes adósságai miatt aggódott. Akkor azt jelentették be, hogy ha nem sikerül átütemezni az adósságokat, a gyorsvonat-szolgáltató csődöt jelent.