Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az SZDSZ tárgyalna a szabad munkavállalásról

MTI
2004.03.12. 13:56
Az SZDSZ március 19-ére tárgyalást kezdeményez az Európai Unióhoz csatlakozó országok budapesti nagyköveteivel a munkaerő szabad áramlását segítő közös terv kidolgozása érdekében - mondta Szent-Iványi István, az Országgyűlés integrációs bizottságának szabad demokrata elnöke sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Európa egyik alapeszméje az egységes, nyitott munkaerőpiac, ezért mindent meg kell tenni a jelenlegi korlátozások megszüntetése érdekében - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester. A szabad munkavállalás tekintetében Magyarország nem hét hét múlva, hanem hét év múlva csatlakozik az unióhoz - tette hozzá. A politikus közölte: a korlátozások bevezetésével a tagállamok súlyosan diszkriminatív intézkedéseket hoztak, amelyeknek nincs gazdasági racionalitása.

Európában egyedül a liberálisok utasítják el egyértelműen a korlátozásokat - tette hozzá Demszky Gábor. Elmondta: bár a Fidesz is felszólította a kormányt, hogy tegyen meg mindent a szabad munkaerő-áramlás érdekében, európai partnere, a konzervatív frakció elutasítja ezt. Ezt az álláspontot képviseli az Európai Parlament szocialista szárnya is - közölte Demszky Gábor. Ha a hazai szocialistáknak és konzervatívoknak sikerülne uniós partnereiket meggyőzniük, akkor megszűnne a korlátozás - tette hozzá a főpolgármester.

Az intézkedések azt mutatják, hogy a jelenlegi tagállamok elzárkóznak a csatlakozó országoktól - mondta Szent-Iványi István. A sajtótájékoztatón ismertették az SZDSZ e heti kérdését, amely a szabad munkavállalásra vonatkozik. Az SZDSZ szerint az ön korlátozná-e az emberek külföldi munkavállasát? kérdésre a konzervatívok azt válaszolnák: "az egyoldalú korlátozások a most csatlakozó országokkal szemben sértik a nemzeti büszkeséget. Ugyanakkor az lenne a legjobb, ha mindenki a saját hazájában élne és dolgozna". A szocialisták válasz az, hogy "ha a magyarok külföldi munkavállalását korlátozzák az uniós országok, akkor hazánknak is korlátoznia kell az uniós polgárok munkavállalását Magyarországon".