Hermina
15 °C
27 °C

Súlyos hibák Magyarország történelméről egy uniós kiadványban?

MTI
2004.03.16. 15:24
Az Európai Parlament által 2003-ban kiadott, Brüsszelben megjelent kiadvány súlyos hibákat tartalmaz Magyarország történelmével kapcsolatban - mondta Ékes József (MDF) kedden az Országházban.

Az országgyűlési képviselő a megjelent többnyelvű kötetről elmondta, hogy az "hemzseg a rossz információktól, sőt a magyar történelem meghamisításával is próbál maga ez a könyv az uniós állampolgárok felé úgy információt adni, hogy ez valóban egyfajta fekete pontként festi le Magyarországot".

A kötetről hétfői ünnepi beszédében Áder János Fidesz-frakcióvezető is beszélt; azt mondta, hogy "magyar kormányhivatalok segítségével nemrégiben olyan négynyelvű uniós brosúra készült hazánk történelméről, amelyben szó sem esik 1848-ról, sem a honfoglalásról, sem az Aranybulláról".

Tóth Tamás külügyi szóvivő azt mondta, beszélt a brüsszeli EU-nagykövettel, aki közölte, hogy a követségnek nincs köze a kötethez, nem írtak hozzá és nem is ismerik. A szóvivő közölte, utasították a brüsszeli EU-missziót, hogy a kiadványt kutassák fel és juttassák el a Külügyminisztériumba.