Oszkár
20 °C
29 °C

Szigorúbban ellenőrzött európai vasutak

euractiv.hu
2004.03.18. 11:27
A március 11-i madridi terrortámadás után Európa szerte elgondolkoztak a vasúti utazás biztonságán. Az európai igazságügyi miniszterek pénteki rendkívüli találkozóján sajtóhírek szerint az a javaslat is szóba kerül, hogy a vasúti biztonságot emeljék a légiközlekedés biztonságának szintjére.

Az EU szállításügyi biztosa, Loyola de Palacio szerint gondot jelent egységes és szigorú biztonsági standardokat rákényszeríteni az európai közlekedési rendszer szereplőire. "A nagy sebességű és nagy távolságra közlekedő vonatokon elképzelhető több biztonsági intézkedés, de a városi, külvárosi területeken ez nem lehetséges."

Szakértők szerint milliónyi nagyságrendű utazót átvizsgálni egyszerűen képtelenség, márpedig a leginkább fenyegetett fővárosokban ezt a feladatot kellene megoldani - Párizsban például napi három millió ember ingázik. A hatóságok mindazonáltal elismerik, hogy a madridi támadás után a tömegközlekedés részvevőiben fellépő félelemérzetet nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezért mindenképpen kidolgoznak a biztonságérzetet növelő intézkedéseket