Mátyás
-6 °C
1 °C

Norvégia is a munkavállalás korlátozásra készül

MTI
2004.03.19. 18:38
Átmenetileg korlátozni szándékozik az Európai Unióhoz májusban csatlakozó országok munkavállalóinak áradatát a norvég kormány, amely pénteken nyújtott be erre vonatkozó indítványát az oslói törvényhozáshoz.

Norvégia nem tagja az uniónak, de határai többnyire nyitva állnak az unió jelenlegi 15 tagállamai előtt az Európai Gazdasági Térség megállapodás révén. A leendő tíz tagállamból érkezőknek munkavállalási- és lakhatási engedélyért kell majd folyamodniuk.

Számos EU-tagállam, köztük Norvégia szomszédai, Svédország és Dánia hasonló korlátozást vezet be 2-7 évig tartó átmeneti időszakra. Norvégia, a világ harmadik legnagyobb olajexportálója, ahol 4,6 millió a lakos él, Európa egyik leggazdagabb állama az egy főre eső jövedelem tekintetében. Magas az életszínvonal és széles a szociális juttatások köre.

Erna Solberg norvég önkormányzati és regionális fejlesztési miniszter kijelentette: Norvégiának intézkedéseket kell tennie - akár hét évig tartó átmeneti korlátozással -, nehogy az érkező munkavállalók miatt csökkenjenek a norvég bérek, vagy felboruljon a jóléti rendszer.