József, Bánk
-6 °C
0 °C

Medgyessy levelet írt Prodinak a szabad munkavállalás ügyében

MTI
2004.03.24. 18:53
Medgyessy Péter levélben kérte fel az Európai Unió vezetőit, mielőbb találjanak megoldást arra, hogy a magyar állampolgárok a csatlakozási szerződésnek megfelelően szabadon vállalhassanak munkát a tagállamokban - tudatta a kormányszóvivői iroda szerdán közleményben az MTI-vel.

A kormányfő Romano Prodinak, az Európai Bizottság elnökének és Bertie Ahernnek, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Írország miniszterelnökének címzett levelében azt kéri az uniós vezetőktől, hogy "közösen szólítsák fel a tagállamok vezetőit arra, hogy nemzeti szabályozásaik kialakításakor a csatlakozási szerződés általános szabályait alkalmazzák".

Medgyessy Péter szerint "biztosítani kell, hogy 12 hónapos alkalmazás után szabad legyen a munkavállalás az adott tagállamban, úgyszintén biztosítani kell a családtagok jogait, az azonos munkafeltételeket és a diszkriminációmentes szociális juttatásokat".

Mint írja, alaptalanok a jelenlegi tagállamok a nagymértékű migrációtól való félelmei, ugyanakkor a szabad munkavállalás nemcsak az új, de a jelenlegi tagállamok érdeke is, mivel erősítheti az európai gazdaság versenyképességét.