Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Kovács: Erősödőben az Európai Szocialisták

MTI
2004.03.24. 19:42
Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) úgy látja, hogy tagpártjainak a jelenlegi és a most csatlakozó EU-tagországok egész sorában jó esélye van a győzelemre a júniusban esedékes európai parlamenti választásokon - mondta az MTI-nek szerdán a magyar külügyminiszter.

Kovács László MSZP-elnöki minőségében vett részt az ESZP elnökségének a csütörtökön kezdődő EU-csúcs előestéjén tartott brüsszeli ülésén.

Az ESZP több közelmúltbeli fejleményből azt a következtetést vonta le, hogy ismét erősödőben vannak a szocialista-szociáldemokrata pártok pozíciói Európában.

Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy az ülésen szóba került az Európai Néppártnak (EPP) az az igénye, amely szerint az Európai Bizottság következő elnökének az európai parlamenti választásokon győztes politikai családból kell kikerülnie.

Az EPP is a választások megnyerésére számít, és vezetői az utóbbi időben többször leszögezték, hogy ebben az esetben nem lesznek hajlandóak szocialista jelöltet támogatni a bizottsági elnöki tisztségre.

Kovács László szerint az ESZP vezetői ezt úgy értékelik, hogy az EPP rendkívül agresszív kampányt folytat, emellett - a szocialistákkal ellentétben - egyes országok belpolitikai küzdelmeibe is beavatkozik. A választásokra vonatkozó igényével kapcsolatban pedig többen rámutattak, hogy az EPP korántsem tekinthető olyan egységes politikai családnak, mint a szocialisták.