Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Az osztrák parlament megszavazta a hétéves munkapiaci szigorítást

MTI
2004.03.24. 20:15
Az osztrák parlament szerdán megszavazta, hogy Ausztria is hétéves átmeneti időszak után nyitja meg korlátozások nélkül a munkaerőpiacát a májustól EU-taggá váló országok döntő többségének a munkavállalói előtt.

A néppárti-szabadságpárti kormánykoalíció képviselőinek szavazattöbbségével elfogadott törvény alapján az átmeneti időszak nem vonatkozik Ciprus és Málta állampolgáraira, akik már május 1-jétől szabadon munkát vállalhatnak Ausztriában.

Ausztria is azt a gyakorlatot alkalmazza, hogy az átmeneti időszakot 2+3+2 éves időszakokra bontotta, így a legkorábban már két év múlva, majd azt követően három év elteltével felülvizsgálják a döntést, s ha lehetséges könnyítéseket alkalmaznak.

A május 1-jétől EU-taggá váló országok állampolgárai így továbbra is csak munkavállalási engedéllyel dolgozhatnak Ausztriában, a vállalkozók azonban korlátozások nélkül tevékenykedhetnek az alpesi országban.

Az osztrák sajtó értesülései szerint a 8,15 milliós Ausztriában mintegy 3-3,5 százalékra teszik a külföldiek arányát a munkavállalók körében.