Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Kétszázmilliós atompénz Bukarestnek

euractiv.hu
2004.03.25. 11:03
Napokon belül 220 millió eurós EU-kölcsönt hagynak jóvá Romániának, második atomerőműve biztonsági szintjének emelésére. A zöldek aggodalmaskodnak a Cernavoda-2 környezettanulmányai miatt.

Úgy tűnik, eloszlottak a kételyek a román atomerőműnek kiutalandó kölcsön körül, így minden esély megvan arra, hogy március 30-ai ülésén az Európai Bizottság jóváhagyja a 223,5 millió eurós hitelt. Bukaresti hivatalos forrásból származó információk szerint szakértői szinten meggyőződtek arról, hogy Románia teljesítette a feltételeket. A pénzt a jelenleg csupán félkész állapotban lévő cernavodai atomerőmű biztonsági fejlesztésére fordítják.

A bizottság a környezetvédők nyomásával szembesült - a zöldek szerint a cernavodai környezettanulmány nem megfelelő, s azt is kifogásolják, hogy az illetékesek nem tették lehetővé a szabad hozzáférést valamennyi hatástanulmányhoz. A Román Atomenergia Fórum (ROMATOM) elutasítja, teljességgel valótlanoknak tartja a vádakat. A szervezet főtitkára szerint a román környezetvédelmi hatóságok megfelelőnek értékelték a lakossággal folytatott tanácskozásokat, a folyamat során eleget tettek a román és a nemzetközi törvényeknek, valamint az európai előírásoknak is.

Az ipar szakértői is úgy vélik, hogy a zöldek aggodalma alaptalan. A kölcsön egy igen jó atomerőmű biztonsági fokának növelését szolgálná, érvelnek. Cernavoda újabb atomerőműve a tervek szerint 2007-ben kezdi meg működését.