Ágnes
-1 °C
2 °C

EU-szkeptikus minden negyedik lengyel

MTI
2004.03.25. 14:55
A lengyelek 40 százaléka szerint jó lesz az országnak az EU-tagság, 30 százalékuknak ezzel ellenkező a véleménye, miközben csaknem minden negyedik lengyel (23 százalék) úgy véli, hogy az uniós csatlakozás se nem jó, se nem rossz hazájuk szempontjából.

Az OBOP közvélemény-kutató intézet március elején elvégzett felméréséből kiderült továbbá: a megkérdezettek 43 százaléka szerint Lengyelország nincs felkészülve sem arra, hogy az uniós tagság előnyeit kihasználja, sem arra, hogy eleget tegyen abból eredő kötelezettségeinek. Csak minden huszadik lengyel (5 százalék) véli azt, hogy országuk jól felkészült a csatlakozásra (arányuk februárban még 7 százalék volt).

A válaszadók 36 százaléka úgy értékelte, hogy a csatlakozás után életük mit sem változik; 34 százalék létfeltételei rosszabbodásától tart, és csak 20 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét. Hosszú távon viszont már többen vannak, akik a helyzet javulására számítanak. A megkérdezettek 58 százaléka szerint 10 év múlva jobb lesz a helyzet Lengyelországban, míg csupán 10 százalékuk számol az életkörülmények rosszabbodásával. A derűlátók aránya azonban mérséklődött: januárban még 66, februárban pedig 63 százalékot tett ki táboruk.