Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A britek nem engedték be az EU szakértőit egy nukleáris telephelyre

euractiv.hu
2004.04.01. 12:02
Az EU kemény figyelmeztetésben részesítette Nagy-Britanniát, mivel a szigetország nem tette lehetővé, hogy az EU szakértői meglátogathassák a sellafieldi nukleáris telephelyet.

A konfliktushelyzet előidézője egy B30 elnevezésű kis tó. A telep üzemeltetője a "rossz látási viszonyok, és a magas radioaktivitási szint" miatt nem tudta lehetővé tenni, hogy a szakértők vizsgálat céljából megközelítsék a tavat. Ezzel az üzemeltető megszegte az EU-atomszerződést. Az EU júniusig adott határidőt Nagy-Britanniának a probléma megoldására, ellenkező esetben az üzemeltetőt megbírságolják.

Érdekes egybeesés, hogy ugyanazon a napon, mikor az EU elmarasztalta Nagy-Britanniát, Romániát "pénzzel" dicsérte meg. Az EU 223,5 millió eurót adott a románoknak azért, hogy a félkész állapotban lévő Cernavoda 2 atomerőmű biztonsági paraméterei az előírtaknak megfelelőek legyenek.

A Föld Barátai civil szervezet szerint az EU anyagi támogatása teljességgel indokolatlan, ezért az európai ombudsmantól az ügy kivizsgálását kérték.