Benedek
-4 °C
5 °C

Környezetvédők szállták meg az EU bécsi képviseletét

MTI
2004.04.01. 13:24
Környezetvédők szállták meg néhány órára csütörtökön délelőtt az Európai Unió bécsi képviseletét. A rendőrség szerint a Resistance for Peace elnevezésű szervezet mintegy tucatnyi aktivistája tiltakozott az épületnél az EU bizottságának azon döntése ellen, amellyel megszüntette a közúti teherszállító járművek ausztriai átmenő forgalmának a korlátozására bevezetett öko-pontrendszert, s ezzel szabad utat adott a kamionforgalom növekedéséhez.

Néhány aktivista az EU-képviselet bejárati ajtajához láncolta magát, társaik pedig "Az EU megsérti az emberi jogokat - a kamionforgalom halálos betegséget okoz" feliratot tartottak a magasba. A békésen véget ért, néhány órás tiltakozó akció szervezői felhívták a figyelmet arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 2400-an halnak meg Ausztriában a közúti forgalom káros hatásai következtében, a járművek által kibocsátott gázok emberek tízezreit betegítik meg.

Peter Rosenauer, a tiltakozó szervezet vezetője bécsi sajtónyilatkozatában azzal vádolta az EU-t, hogy a lakosság egészségének a védelmét biztosító intézkedések helyett a teherautó-forgalom növelése mellett foglalt állást. Az aktivista megengedhetetlennek nevezte, hogy az áruszállítást értékesebbnek tekintsék az életnél és az egészségnél. Bejelentette, hogy szervezete eljárást indít az Emberi Jogok Európai Bíróságánál az EU bizottsága ellen a környezet, valamint a lakosság egészségének a veszélyeztetése miatt.