Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Uniós program a drog visszaszorítására

MTI
2004.04.01. 16:45
Az Európai Unióhoz csatlakozó Magyarországnak lehetősége nyílik arra, hogy aktívan részt vegyen az unió új drogstratégiájának elkészítésében, tájékoztatta az MTI-t az ifjúsági tárca csütörtökön.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) kezdeményezésére megkezdte működését az a szakértői bizottság, amelynek feladata a közös európai drogstratégia magyar prioritásainak megfogalmazása, közölte a tárca közleményben.

Idén befejeződik az Európai Unió Kábítószerügyi Stratégiájának és Akciótervének 2000-2004 közötti időszakot felölelő programja, és az Európai Unió soros ír elnökségének felügyeletével már elkezdődött az új drogstratégia előkészítése, amelyet a tervek szerint 2004. végéig fogadnak el a tagállamok. Az új drogstratégia célja, hogy 2005 és 2012 között meghatározza az Európai Unió kábítószerügyi politikáját. Magyarország támogatja azt az elképzelést, hogy a stratégia végrehajtását uniós forrásokból valósítsák meg. A programterv négy tematikus területre helyezi a hangsúlyt: a kereslet-csökkentésre, a kínálat-csökkentésre, a nemzetközi együttműködésre, illetve az információ-áramlásra és -értékelésre.