Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hárompárti egyetértés a csatlakozási nyilatkozatról

MTI
2004.04.02. 15:09
Egyetértés van a kormánypártok és az MDF között abban, hogy az EU-csatlakozással kapcsolatban Medgyessy Péter miniszterelnök által javasolt politikai nyilatkozatot a négy parlamenti frakció és lehetőleg valamennyi képviselő konszenzusával kell elfogadni. Az ebben a témában pénteken, Budapesten tartott egyeztetésen Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Világosi Gábor (SZDSZ) és Csáky András (MDF) vett részt.

A megbeszélést kezdeményező Lendvai Ildikó a találkozó után elmondta, hogy a Fidesz jelezte: nem zárkóznak el a tárgyalásoktól, a pénteki egyeztetés időpontja azonban nem volt számukra alkalmas. "Konszenzus van abban, hogy a konszenzusra kell törekedni" - összegezte Világosi Gábor az egyeztetésen elhangzottakat. A megbeszélés résztvevői újságíróknak elmondták: egyetértenek abban, hogy a Medgyessy Péter által javasolt előterjesztésben szerepelnie kell, hogy Magyarország milyen értékeket visz magával az unióba, illetve a szövegben legyen benne egy, a határon túli magyarságra utaló passzus is. Mindannyian fontosnak tartják, hogy a szöveg hangvétele emelkedett legyen, tekintettek a május elsejei csatlakozás történelmi súlyára.

Az MDF szerint emellett fontos lenne Magyarország keresztény hagyományaira is kitérni. Az MSZP és az SZDSZ ezzel kapcsolatban közölte: nincs kifogásuk az ellen, hogy a Szent István-i államalapítás kapcsán utaljanak a kereszténységre.