Sára, Márió
2 °C
4 °C

Grúzia kérni fogja felvételét az EU-ba

MTI
2004.04.06. 16:20
Grúzia csatlakozni akar az Európai Unióhoz, s néhány éven belül szeretné megkezdeni az erre irányuló tárgyalásokat - jelezte Mihail Szaakasvili grúz államfő kedden Brüsszelben.

A politikus az Európai Parlament külügyi bizottsága előtt mondott beszédet, lelkesen érvelve országa EU-tagsága mellett. "Európa jövője azon múlik, hogy a jelenleginél is biztonságosabbá és virágzóbbá válik-e. Márpedig ezt nem lehet új határok, vagy elválasztó vonalak meghúzásával elérni. Európa csak úgy biztosíthatja jövőjét, ha kezet nyújt szomszédainak" - szögezte le a fiatal grúz elnök, hozzátéve: országa kérni fogja csatlakozását az Európai Unióhoz, bár tudatában vannak annak, hogy ez még elég hosszú út lesz.

Szaakasvili szerint országa fejlettsége jelenleg olyan, mint Bulgáriáé volt 3-4 évvel ezelőtt. Márpedig Bulgária a vége felé tart csatlakozási tárgyalásainak, s azt reméli, hogy 2007-ben az Európai Unió tagjává válhat. A grúz államfő szerint a tbiliszi vezetésnek még várnia kell két-három évet, ám azután nagyon komolyan fel kell vetnie Grúzia EU-csatlakozási szándékát.