Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Klaus elégedetlen a cseh uniós politika alapelveivel

MTI
2004.04.07. 15:07
Václav Klaus cseh államfő nem tartja jónak a cseh kormány európai uniós politikájának koncepcióját.

"A köztársasági elnök leginkább azt hiányolja, hogy a dokumentum túl általános és nem részletezi, konkretizálja az integrációs folyamatról alkotott cseh elképzeléseket" - jelentette ki szerdán Prágában az elnöki szóvivő azt követően, hogy Klaus a témáról megbeszélést folytatott Vladimír Spidla kormányfővel.

Klaus a kormányzati koncepcióhoz fűzött megjegyzéseit március közepén levélben hozta a miniszterelnök tudomására. "A kormány szövegében túlságosan is sok az általános kinyilatkoztatás, ideológiai frázis, ahelyett, hogy a konkrétumokra és a feladatokra összpontosítana" - olvasható a dokumentumban.

Csehország európai uniós politikájának alapelveit a 2004-2013-om közötti időszakra februárban fogadta el a kormány, s a dokumentumot a közeljövőben várhatóan már a parlament elé terjesztik.

Cyril Svoboda külügyminiszter Klaus álláspontját nem kívánta minősíteni azt azonban kijelentette, hogy az államfő bizonyos megjegyzéseit, elképzeléseit még "beveszik" a koncepcióba. "Ugyancsak figyelembe vesszük a tudósok, valamint a képviselők és szenátorok megjegyzéseit is" - nyilatkozta Svoboda.