Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Nemcsók: Ki tudjuk használni az 50 milliárdos SAPARD keretet

MTI
2004.04.07. 15:24
Magyarország várhatóan ki tudja használni az Európai Unió mezőgazdaság és vidékfejlesztésre szolgáló SAPARD Programjának az országra jutó teljes, mintegy 50 milliárd forintos keretét - jelentette ki Nemcsók János szerdán sajtótájékoztatón Gyöngyösön.

"Az előcsatlakozási alapok teljes felhasználása eddig csupán Írországnak sikerült, vagyis Magyarország teljesítménye példaértékű lehet" - mondta a Miniszterelnöki Hivatal SAPARD programért is felelős biztosa azt követően, hogy fórumon tájékoztatta a gyöngyösi kistérség önkormányzatait és vállalkozóit a program kínálta lehetőségekről.

Mint elmondta: a hazai SAPARD intézményrendszer felállításának késlekedése miatt az 50 milliárd forintos keretből az elmúlt év végéig csupán 16 milliárd forintot használtak fel a hazai önkormányzatok és vállalkozások.

Azóta - elsősorban a 2003 második felétől már hatékonyan dolgozó SAPARD Iroda működésének köszönhetően - 32 milliárd forint értékű pályázati igény érkezett, ami azt jelenti, hogy a keret már csupán 2 milliárd forinttal haladja meg az igényeket.

Hangsúlyozta: a pályázatok beadásának határideje április 30., de augusztus 31-ig lehetőség van a tenderek kiegészítésére. A nyár folyamán megkötik a szerződéseket, az első kifizetésekre az év vége előtt sor kerülhet és a tervek szerint 2005 végéig el is készülnek a SAPARD által támogatott beruházások.