Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Juhász: rosszul kommunikálták a bővítést

MTI
2004.04.08. 14:33
Az EU-bővítéssel és az uniós alkotmánnyal kapcsolatos lakossági kommunikációról rendezett csütörtökön miniszteri szintű informális eszmecserét Dublinban a soros ír EU-elnökség. Juhász Endre, az európai uniós ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter, aki Magyarországot képviselte az értekezleten, az MTI-nek azt mondta: a jelenlegi 15 uniós tagállamban gyakorlatilag nem zajlott le a bővítés megfelelő kommunikációja.

A minisztert szerint a csatlakozó országokat gyakran éri - esetenként talán jogos - bírálat a tájékoztatás ügyében, de ezek az országok "még mindig jobban állnak, mint a 15 (jelenlegi) tagállam, amely nagyrészt elmulasztotta a felkészítést ... a mostani tagországok állampolgárainak jórészt újdonság, hogy mi fog történni május 1-jén".

A konferencián elhangzott, hogy az EU-bizottság 2005-re tervbe vette egy kommunikációs program elindítását. Juhász Endre azonban felvetette, hogy ezzel nem szabadna várni. A miniszter szerint a jelenlegi nemzedéknek már nem elégséges magyarázat az Európai Unió létére az, hogy Európában ötven éve nincs háború, az EU támogatottságának csökkenése jelzi, hogy új típusú magyarázatokra van szükség. A EU lakossági támogatottsága mindazonáltal a csökkenés ellenére is még mindig meglehetősen magas; a konferencián elhangzott, hogy a jelenlegi 15 tagállam közül 14-ben az unió népszerűbb, mint az adott ország kormánya - mondta Juhász Endre.