Piroska
-2 °C
5 °C

A francia kormánypárt szembefordult Törökország EU-felvételével

MTI
2004.04.08. 18:35
Hivatalos állásfoglalásban utasította el a Népi Mozgalom Uniója (UMP) francia kormányzó párt, hogy az Európai Unió csatlakozási tárgyalásokat kezdjen Törökországgal.

A párizsi Le Monde csütörtöki cikke szerint ezzel a döntéssel az elnöki párt elhatárolódott Jacques Chirac köztársasági elnöktől, aki eddig kétértelműen lebegtette Törökország EU-csatlakozásának lehetőségét. Az elnök alig két héttel ezelőtt elismeréssel méltatta az EU-tagságra pályázó Ankara "vitathatatlan erőfeszítéseit".

Az UMP hivatalos álláspontját Alain Juppé pártelnök sajtókonferencián hozta nyilvánosságra. A döntés az UMP politikai bizottságának keddi ülésén született meg, ezen a tanácskozáson határozták meg, melyek legyenek a jobbközép kormányzó párt kampánystratégiájának legfontosabb jelszavai a júniusi európai parlamenti választásokon.

A lap beszámolója szerint Juppé a politikai bizottság ülésén kifejtette: ha a 25 főre bővülő Európai Unió a jövőben több akar lenni, mint egy hatalmas szabadkereskedelmi övezet, igényt formál arra, hogy a nemzetközi politika alakító tényezője legyen, meg kell határoznia földrajzi határait is. Ha Románia és Bulgária, s esetleg a távolabbi jövőben a balkáni országok is belépnek a szervezetbe, a térséggel szomszédos országok felvételével a szervezet azt kockáztatja, hogy megfosztja magát európai jellegétől. E konfliktus áthidalására kínálja az uniós alkotmány a "különleges partnerség" intézményét, amit az UMP Törökországnak kínál.